Hurda fiyatlarındaki istikrarsızlık, hem hurdacılar hem de hurda metal işine dahil olan paydaşlar için önemli bir endişe haline geldi. Her yıl, bir milyon tondan fazla hurda, dünya çapındaki geri dönüşüm tesisleri tarafından geri dönüştürülmektedir. Bununla birlikte, endüstrinin gelişmesiyle birlikte, hurda fiyatlarında da son zamanlarda ani bir düşüş yaşandı.
Hurda metal işinde yeniyseniz ve fiyatların neden bu kadar dalgalandığını merak ediyorsanız doğru yere geldiniz! Bu yazıda, bu değişime katkıda bulunan çeşitli faktörleri tartışacağız.
1) Arz ve Talep
Yüksek talep ve düşük ürün arzı varsa fiyatlar artacaktır. Hurda sektöründe de durum aynı. Projeler için metal talebi daha yüksek olduğunda fiyatlar yükselebilir. Ancak artan farkındalık ve çevreci olma ve geri dönüşüme yönelik çabaların yanı sıra pazara giren birçok yeni hurdacı nedeniyle, arz arttı. Ancak son 6 ayda yurt dışı talep azaldı. Malzemelerin değeri önemli ölçüde düştüğünden, fiyatı daha da düşüren daha az talep var.
Örneğin, daha fazla bina üretilmesi için bir talep varsa, bu endüstrilerin malzemeye ihtiyacı olduğu için çelik ve alüminyum fiyatları yükselebilir. Ancak oranlar dünya genelinde farklılık gösterebilir.
2) Stok Seviyeleri
Çin ve Hindistan gibi ülkeler, dünyadaki en büyük hurda metal alıcılarından bazılarıdır. Bu ülkelerde stokta çok fazla hurda metal varsa veya Çin örneğinde olduğu gibi, kendi hurdalarını karlı bir şekilde işleme yeteneğine sahipse; diğer ülkelerden daha fazla metal almayı bırakabilirler. Bu, fiyatlarda kaçınılmaz bir düşüşe neden olacaktır. Tam tersine, gereksinimlerinden daha az hurda metalleri varsa, diğer ülkelerden daha fazla hurda metal almak isteyeceklerdir, bu da fiyatları yükseltecektir.
3) Döviz Kurları
Döviz kurları piyasayı sallayabilir. Hurda alıcılarının tedarikçilerini sık sık değiştirmesi oldukça yaygındır. Vietnam ve Endonezya gibi daha zayıf para birimlerine sahip ülkeler, genellikle en iyi fiyatı almak için sağlayıcıları değiştirerek hurda metal piyasasında dalgalara neden oluyor. Küresel ekonominin durumu göz önüne alındığında, alıcılar sürekli olarak pazar seçeneklerini yeniden değerlendiriyorlar.
4) Piyasa Gereksinimleri
Hurda metal endüstrisindeki fiyatlar da mevcut piyasa gereksinimlerine bağlıdır. Hurda metalin ana alıcısı olan ülkeler, malzemeleri satın alma veya sınıflandırma yöntemlerini değiştirebilir. Çoğu zaman, belirli metallerin denizaşırı ülkelerde işlenme şekli biraz farklıdır. Bu nedenle piyasada bir dalgalanma olabilir ve değişebilir. Diğer bazı nedenler arasında daha fazla metal satın alamama sayılabilir. Örneğin, Türkiye hurda çeliğinin ana alıcısıdır, ancak siyasi huzursuzluk nedeniyle artık malzeme almıyorlar.
5) Yerel Nedenler
Hurda metalin fiyatını çeşitli faktörler etkileyebilir. Hurda, petrol veya yakıt fiyatları gibi nedenlerle yerel olarak değişebilir. Hurda metal, teslimat maliyeti dahil olmak üzere farklı saha ve limanlara taşındığı için fiyatlar buna bağlı olarak dalgalanabilmektedir. Diğer bir faktör ise rekabettir. Daha yoğun metro alanlarında, daha fazla hurda sahası birbiriyle rekabet ediyor. Coğrafi konum, fiyatlandırmanın başka bir bileşenidir. Ülkenin bazı bölgeleri hurda ihraç etmez, ancak eritme işlemi kullanılarak rafinerilerde işlenir. Bu yöntem, farklı bir fiyatlandırma yapısı veya formülü kullanır. Bu nedenle hurda fiyatları, satıcının yakın olduğu süreçten de etkilenir.
6) Tarifeler
Birçok kişi, ABD ithalat tarifeleri nedeniyle hurda fiyatlarının artması gerektiğini düşünüyor. Bununla birlikte, diğer yönler, diğer ülkelerin karşılık vereceğini ve ABD'den ihraç edilen hurdaya tarifeler koyacağını ve bunun da talebin ve fiyatların düşmesine neden olacağını gösteriyor.
Genel olarak, hurda fiyatı, yukarıda listelenen nedenlerden herhangi biri nedeniyle değişir. En iyi hareket tarzı, değişen fiyatları takip etmektir.
Fiyatları takip etmenin yanı sıra bir konuda uzmana da danışabilirsiniz! Hak Metal Geri Dönüşüm'deki profesyonellerimiz bilgili ve deneyimlidir ve hurda metaliniz için mümkün olan en iyi fiyatı nasıl alabileceğiniz konusunda size sağlam rehberlik sunacaktır.
BLOG YAZARI; TEKİN BOZ
Yorumlar
Yorum Gönder